U bent hier: Home » Agenda » Tentoonstellingen

Tentoonstellingen

Tentoonstelling "Fontaines de Belgique"

drapeau belgeBrugge - la pompe du Marché-aux-oeufs 3

Tweëndertig jaar na onze eerste tentoonstelling over de fonteinen in België en zevenentwintig jaar na de opening voor het publiek van het Water-en Fonteinmuseum, stellen wij U met veel plezier deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling voor.
Wij willen helemaal niet beweren dat wij U hier alle fonteinen in België zullen  tonen, doch alleen een kort fotografisch overzicht, waardoor U misschien zin zal krijgen om andere te ontdekken.
In de brochure "A la découverte de fontaines en Belgique" (Alleen beschikbaar in het Frans),kan U genieten van de geschiedenis,de legendes en de beschrijving van een honderdtal Belgische fonteinen..

2 januari 2017 > 2 september2017

Overijse - fontaine "De Kelle 2" Faucquez - la borne-fontaine 2 Ath - la pompe Hennepin Limbourg - fontaine de la Vierge 2 Bruxelles - fillette à la coquille 3 Namur - pompe de l'Ange 1 Grammont manneken pis 1 Antwerpen-puits "Quinten Matsys" 23

Tentoonstelling « Drinkbaar water gisteren, vandaag... en morgen? 

Bestaat er iets evidenter dan de kraan open te draaien ? Nochtans bestaat dit zo voor de hand  liggend automatisme nog maar sinds iets meer dan een eeuw. De geschiedenis van het water loopt parallel met deze van de mensheid en grote ontdekkingen hebben mede haar evolutie bepaald… 

 CUISINE

« Drinkbaar water gisteren, vandaag... en morgen ? » is de nieuwe tijdelijke tentoonstelling gerealiseerd en voorgesteld door het Water-en Fonteimuseum. Deze heeft als doel de canvas (de rode draad) van het museum: drinkbaar water doorheen alle tijden, nog meer te benadrukken. Het is inderdaad zo dat het museumteam voor de 25e verjaardag van het museum geopteerd heeft voor een meer patrimoniumgelinkte thematiek. Hierbij zal zij de door de mens op punt gestelde technieken om deze kostbare vloeistof te bereiken naar voren schuiven, waar het patrimonium aan fonteinen deel van uitmaakt.  
Maar, dit zoete water, dat onmisbaar is voor elk levend wezen is niet zo overvloedig aanwezig, is zeer ongelijk verdeeld en wordt dag na dag vervuild… Zij heeft een verleden, loopt op dit ogenblik, maar voor hoelang nog? Heeft zij nog een reële TOEKOMST ? 

De tentoonstelling zal dan ook de nefaste (vernietigende) effekten aanduiden die onze (over)consumptie aan water met zich meebrengt en waarbij het wereldmilieu wordt ondermijnd. Want, aan de snelheid waarmee wij dit water verbruiken, en terzelfdertijd vervuilen moeten we terecht de vraag stellen welke toekomst dit water nog heeft en daarbij dan ook onmiddelijk welke toekomst wij nog hebben.

« De European verbruiken vandaag 8 maal meer water dan hun grootouders»

«Drinkbaar water gisteren, vandaag… en morgen ? »is een tentoonstelling die eigenlijk nog veel verder gaat… Enerzijds doet zij vaststellingen, maar anderzijds brengt zij vooral concrete oplossingen aan, voor iedereen toegankelijk en met het oog op een betere toekomst voor het water.